top of page

BAZAL HÜCRELÄ° KARSÄ°NOM ve AMELÄ°YATI

Bazal hücreli karsinom, en sık görülen deri tümörü, yani deri kanseridir. Esas olarak tüm hayat boyunca korunmasız olarak güneÅŸ ışınlarına maruz kalınması nedeniyle oluÅŸur. Genellikle 50 yaÅŸ üzerindeki kiÅŸilerde görülür. Açık tenli, açık renk gözlü ve saçlı olan kiÅŸilerde daha sık, koyu tenli, koyu renk gözlü ve saçlı kiÅŸilerde daha seyrek görülür. GüneÅŸi en fazla gören baÅŸ ve boyun bölgesinde daha yaygındır.  Vücudun baÅŸka bir yerine sıçramaz (metastaz yapmaz). Kesin tedavisi cerrahidir. Solaryum alışkanlığı olan kiÅŸilerde de sık görülmektedir. 

 

Bazal hücreli karsinom, tüm deri kanserlerinin %70'ini oluÅŸturmakta ama aynı zamanda da en iyi ve kesin ÅŸekilde tedavi edilebilen deri tümörüdür. Derinin en üst tabakası olan ''epidermis'' den köken alır. Tipik görüntüsü nedeniyle dermatologlar ya da plastik cerrahlar tarafından hemen tanınabilmesine raÄŸmen, bazı doktorlar punch biyopsi yaparak tanı koymayı tercih etmektedir.

​

Bazal hücreli karsinom yavaÅŸ büyüyen bir deri kanseri türüdür. Bazen yıllarca hastanın dikkatini çekmez. Ancak büyüme hızı tümörden tümöre deÄŸiÅŸebilir. Bazıları daha hızlı büyüme gösterip yılda 1 cm bile büyüyebilir. Vücudun baÅŸka bir yerine sıçramamasına raÄŸmen bulundukları yerde enine ve derinlemesine büyümeye devam etmeleri nedeniyle, cerrahi olarak tedavi edilmezlerse onarımı zor, çok büyük doku kayıplarına ve buna baÄŸlı ölüme dahi yol açabilirler. 

​

Özellikle, plastik cerrahların ''fonksiyonel bölge'' olarak adlandırdıkları göz kapakları ve göz çevresi, kulak, burun kanatları gibi bölgelerdeki bazal hücreli karsinomlar, ihmal edilip iyice büyüyünce ameliyat edildiÄŸinde geniÅŸ doku kaybına baÄŸlı çok ciddi estetik görünüm bozukluklarına yol açabilirler. Bu nedenle özellikle göz kapakları ve göz çevresi, kulak, burun kanatları ve burun üzeri, ağız çevresi, el gibi bölgelerdeki bazal hücreli karsinomlar büyümelerine fırsat verilmeden, henüz boyutları küçük iken cerrahi olarak çıkarılmalıdır. 

​

Çocukluktan beri güneÅŸe korunmasız olarak maruz kalmanın dışında; çıplak elle petrol türevleri ve bazı zehirli kimyasallarla temas halinde olan meslek gruplarında, bağışıklık sisteminin zayıfladığı hastalıkları olanlarda ve organ nakli geçirmiÅŸ kiÅŸilerde de görülebilir.  

Bazal hücreli karsinom hasta tarafından nasıl tanınır ?

Herhangi bir yerinizde o güne kadar olmayan küçük, çoÄŸunlukla pembemsi bir kabarıklık çıkıp aylarca geçmiyorsa ya da yine kırmızı ya da pembe renkli, kenarları düzensiz, deriden kabarık olmayan, bazen üzeri kabuk baÄŸlayan, zaman zaman kanamalı olabilen ve bir türlü iyileÅŸmeyen yara benzeri görüntüsü olan bir lezyonunuz varsa fazla vakit kaybetmeden bir dermatolog ya da plastik cerraha görünmenizde fayda vardır. Unutmayın ki, farklı türleri olabilen bu deri tümörü, yukarıda tarif edilenden farklı bir görüntüye de sahip olabilir. 

Bazal hücreli karsinom ameliyatı

Bazal hücreli karsinom ameliyatı 2 ÅŸekilde olabilir:

​

1) Tümör küçüktür, ameliyat, eÄŸer hasta çok yaÅŸlı deÄŸilse, genel durumu iyi ise ve risk faktörü yüksek baÅŸka hastalıkları yoksa ameliyathaneye gitmeden küçük müdahale odasında lokal anestezi altında gerçekleÅŸtirilebilir. Bu durmda iÅŸlem, genellikle deri tümörünün her tarafından yeterli bir güvenlik marjı bırakılarak çıkarılması ve estetik görünümü en iyi olacak ÅŸekilde dikilmesinden ibarettir. Hasta, hastanede yatmasına gerek olmadan iÅŸlemden hemen sonra evine gidebilir. Vakaların büyük çoÄŸunluÄŸu bu gruba girer.

​

2) Tümör büyüktür, bu durumda hastanın yaşından ve genel durumundan bağımsız olarak ameliyat, ameliyathanede ya lokal anestezi + sedasyon ya da genel anestezi altında gerçekleÅŸtirilir. Bu durumda deri tümörünün çıkarılmasından dolayı büyükçe bir doku kaybı oluÅŸmuÅŸtur ve bu doku kaybı iki yara kenarının karşılıklı getirilip dikilmesiyle giderilemez. Bu durumda oluÅŸan büyük doku kaybının vücudun baÅŸka yerinden getirilen bir dokuyla tamir edilmesi gerekir. Bu ''deri grefti'' ya da ''flep'' olabilir. Deri grefti, halk arasında deri aşısı olarak bilinmektedir. Ameliyat sahasına yakın bir vücut bölgesinden deri parçası alınarak doku kaybı olan bölgeye cerrahi olarak yapıştırılır. Flep ise, genellikle doku kaybına komÅŸu vücut bölgesinden tam kalınlıklı olarak kaydırılır ve doku kaybı kapatılır. Flep genellikle estetik görünüm olarak daha iyi sonuç verir. 

​

Burada önemli bir konudan bahsetmek gerekir: EÄŸer deri kanseri cerrahi tedavisinde oluÅŸacak doku kaybına ''flep'' ya da ''deri grefti'' uygulanacaksa, tümör çıkarıldıktan sonra ne çevresinde ne de tabanda kanserli hücre kalmadığından emin olmak gerekir. Çünkü emin olunmadan aynı ameliyatta çevre doku kullanılarak yapılan bir flep, altında ya da yanında kanserli hücreler halen var olduÄŸundan kısa bir süre sonra nüks ile sonuçlanabilir. Bu duruma sebep olmamak için bazen ''2 zamanlı'' ameliyat yapıyoruz. Bu durumda, 1. ameliyatta deri tümörü çıkarılır, tümörün yönü iplikle iÅŸaretlenerek patolojiye yollanır ve yara açık bırakılır. Üzerine sadece yaÄŸlı pansuman kapatılır. 2 - 3 gün sonra patoloji sonucunda ''tüm cerrahi sınırlar salimdir'' raporu gelince flep ya da greft ile açık bırakılan doku kaybı alanı kapatılır. Bu en güvenli cerrahi tamir yöntemidir.

​

Yapılacak cerrahi iÅŸlemin küçük ya da büyük olmasından bağımsız olarak, iÅŸlemden birkaç gün önce kan sulandırıcı ilaçlar kesilir. Kan sulandırıcıyı kesme, eÄŸer ilaç bir kardiyolog tarafından verildiyse, öncesinde kendisiyle iletiÅŸime geçmeden yapılmamalıdır. GerektiÄŸinde kullandığınız kan sulandırıcı yerine birkaç günlüÄŸüne, iÄŸne olarak yapılan bir baÅŸka kan sulandırıcı ilaç idame olarak verilmektedir.  

bottom of page