top of page

GÖZ KAPAÄžI AMELÄ°YATI

Göz kapağı ameliyatı ya da diÄŸer adıyla blefaroplasti, sadece üst, sadece alt veya her iki kapağına yapılır. Üst göz kapağı ameliyatı, üst göz kapağındaki deri fazlalığını gidermek, alt göz kapağı ameliyatı ise göz altı torbalarını gidermek için yapılmaktadır. 

​

Göz kapağı ameliyatından beklenen estetik sonuç, yorgun bakışların taze, diri ve dinlenmiÅŸ bakışlara dönüÅŸmesidir. Dünyada olduÄŸu gibi Türkiye'de de en çok yapılan estetik ameliyatlardan biridir.

​

Göz kapağı ameliyatı (blefaroplasti), tek başına yapılabildiÄŸi gibi yüz germe, yüze yaÄŸ enjeksiyonu, iple yüz askılama, peeling, lazer, yüz dolguları ya da botoks gibi diÄŸer yüz gençleÅŸtirme ameliyatları ya da yöntemleriyle aynı anda da yapılabilir.

Üst göz kapağı ameliyatı

EÄŸer baÅŸka bir estetik cerrahi ameliyatıyla birlikte yapılmıyorsa lokal anestezi altında gerçekleÅŸir. Gece hastanede yatmayı gerektirmez, günübirlik yatışı olan bir ameliyattır. 

​

Üst göz kapağı ameliyatının hasta ve estetik cerrah açısından memnuniyet verici bir sonucu olabilmesinin en önemli koÅŸullarından birisi ameliyat öncesi yapılan çizimdir. Üst göz kapağı üzerinde yapılan bu çizim, çıkarılacak deri miktarını ve dikiÅŸ izinin doÄŸru yere gizlenip gizlenemediÄŸini belirler.

​

Bu çizimler, ameliyattan hemen önce ameliyat masasında yapılır. Lokal anestezi yapıldıktan sonra çizimlere uygun olarak fazla deri çıkarılır. Estetik cerrahın teknik tercihine baÄŸlı olarak derinin altındaki kasın bir miktarı da çıkarılabilir. EÄŸer gerekiyorsa, üst göz kapaklarının iç kenarında, kasın altında bulunan ve ''beyaz yaÄŸ'' dediÄŸimiz yaÄŸ fazlalığı da çıkarılabilir.

 

Üst göz kapağı ameliyatı 1 saat civarında sürer. 

Alt göz kapağı ameliyatı

Alt göz kapağı ameliyatı en çok göz altı torbalarına kesin çözüm olarak yapılıyorsa da, aynı zamanda göz altı deri fazlalığı, kas fazlalığı ya da ikisine birden yönelik olarak da yapılabilmektedir. Bu ameliyatın kesisi çoÄŸunlukla kirpiklerin yaklaşık  2 mm altından yapılır, kesi göz kapağını biraz geçip hafifçe dışarıya doÄŸru uzanır. 

​

Ancak gençlerde göz altı torbaları yaÅŸlanmaya baÄŸlı deÄŸil, doÄŸuÅŸtan genetik olarak var olduÄŸu için göz altı deri fazlalığı bulunmaz. Bu durumda alt göz kapağı ameliyatının kesisi, alt göz kapağının içinden, yani göze temas eden yerinden yapılabilir. Bu durumda dışarıda kesi yoktur. 

 

Alt göz kapağı ameliyatı yani alt blefaroplasti, lokal anestezi altında yapılır. Kirpiklerin altından yapılan bir kesiyle girildikten sonra  deri ya da kas altından aÅŸağıya doÄŸru ilerlenir ve göz altı torbalarına ulaşılır. Göz altı torbaları yaÄŸ oluÅŸumlarıdır. Bu yaÄŸ fazlalıkları alındıktan sonra eÄŸer alt göz kapağında deri fazlalığı da varsa, dikkatli bir ÅŸekilde çıkarılır.

​

Alt göz kapağı ameliyatının en önemli safhası, deri fazlalığının hangi miktarda çıkarılacağının belirlendiÄŸi andır. Zira bu safhada, gereÄŸinden fazla çıkarılacak deri, ''ektropion'' adını verdiÄŸimiz ve alt göz kapağı ameliyatının en sık rastlanan komlikasyonlarından birine sebep olabilir. Bu durum, alt göz kapağının anormal bir ÅŸekilde dışarıya dönük olmasıdır. Bu nedenle, çıkarılacak olan deri fazlalığı bu bozulmaya neden olmayacak kadar az olmalıdır.

​

Alt göz kapağı ameliyatı yaklaşık olarak 1 - 1,5 saat sürmektedir.

Göz kapağı ameliyatı sonrası

Üst, alt ya da her iki göz kapağı ameliyatı günü birlik yapılmakta ve gece hastanede yatmayı gerektirmemektedir. Göz kapağı ameliyatı sonrası aÄŸrılı deÄŸildir. Ameliyattan sonra hasta 3 - 4 saat kadar hastane odasında gözlem altında tutulur. Bu süre içinde ÅŸiÅŸme ve morlukları önlemek için göz kapakları üzerine soÄŸuk kompres uygulaması yapılır. Hastaneden çıkışta da hastanın yanına eve dönüÅŸte buzdolabına koyacağı serum fizyolojik ve çok sayıda kompres verilir. Evde 2 gün boyunca aralıklarla göz kapakları üzerine soÄŸuk kompres uygulaması önerilir. Ameliyat sonrası ilk gün okuma, televizyon seyretme, gibi nedenlerle gözleri yormamak gerekir. Ayrıca sigara içmemek ve sigara dumanlı ortamda bulunmamak da gerekmektedir. 

​

Üst göz kapağı ameliyatı sonrasında bir kaç gün boyunca göz kapaklarını tam olarak kapatamamak normaldir, endiÅŸlenmeyi gerektiren bir durum yoktur. Ameliyat sonrası 1 - 2 gün boyunca gözlerden yaÅŸ akması da normaldir.

​

Göz kapağı ameliyatı sonrası 2. ve 3. gün ÅŸikayetler azalmaya baÅŸlar ve göz çevresinde morluklar oluÅŸmaya baÅŸlayabilir. Bu morlukları, göz kapaklarını ve çevresini tamamen kaplayacak büyüklükte koyu güneÅŸ gözlükleriyle güneÅŸten korumak çok önemlidir. DikiÅŸler ameliyat sonrası 5 -7. gün arasında alınır. DikiÅŸler alındıktan sonra yara izlerini  2 - 3 ay kadar güneÅŸten korumak gerekir.

 

Göz kapağı ameliyatı sonrası 8 - 10. günden itibaren makyaj yapmak mümkündür. 

Göz kapağı ameliyatı dikiÅŸ izleri

EÄŸer ameliyat öncesi çizimler doÄŸru yapıldıysa üst göz kapağı ameliyatı dikiÅŸ izi, üst göz kapağının kıvrımında gizlidir ve hiç görünmez. Bu bölge, yara iyileÅŸmesinin iyi olduÄŸu ve yara izlerinin görünmediÄŸi bir bölgedir. 

 

Ameliyat sonrası dönemde dikiÅŸ izlerini çok koyu güneÅŸ gözlüÄŸü takarak ve gerekirse 50+ faktör koruyucu krem kullanarak güneÅŸten korumak çok önemlidir. DikiÅŸ izleri genellikle ameliyattan 6 ay sonra kaybolmaktadır.

 

Alt göz kapağı ameliyatı dikiÅŸ izi ise alt göz kapağında kirpiklerin yaklaşık 2 mm altında yer almakta ve o iz de üst göz kapaklarında olduÄŸu gibi ameliyattan bir kaç ay sonra görünmez hale gelmektedir.

​

Göz kapağı ameliyatından 15 gün öncesinden itibaren baÅŸta Aspirin® olmak üzere kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Bunlara Majezik®, Voltaren®, Cataflam®, Apranax®, vb. anti-inflamatuar ilaçlar dahildir. Ayrıca Omega-3 kapsülleri, yaÅŸil çay ve bitki çaylarını da ameliyattan 1 hafta öncesinden bırakmak da ameliyat emniyeti açısından faydalı olur. 

bottom of page