top of page

JÄ°NEKOMASTÄ° NEDÄ°R ? NASIL TEDAVÄ° EDÄ°LÄ°R ?

Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun büyümesidir. Genellikle çift taraflıdır, iyi huyludur. Ender olarak tek taraflı da olabilir. ÇoÄŸunlukla herhangi bir nedene baÄŸlanamaz. Erkeklerde sanıldığından daha sık görülen bir durumdur. 

​

Jinekomasti'de büyüyen ve belirginleÅŸen meme dokusu, erkeklerde de görülebilen meme kanseri riskini büyütmez. 

​

Aslında jinekomasti, hayatın belirli dönemlerinde doÄŸal olarak görülebilir. Bunlar: 

​

  • ​DoÄŸumdan sonra bebeklerde: Yeni doÄŸan erkek bebeklerin % 60 ila 90'ında geçici jinekomasti görülebilir. Bu, hamilelik sırasında anne tarafından salgılanan östrojen hormonunun anne karnında göbek bağı yoluyla bebeÄŸe geçmesinden kaynaklanır. Erkek bebeklerdeki bu jinekomasti, doÄŸumdan sonra anneden geçen östrojen hormonu göbek bağı kesildiÄŸi için zamanla azalır ve durum normale döner. 

  • Ergenlik çağında: Ergenlik çağındaki erkek çocukların % 50 - 70'i jinekomasti sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Bu durumun en yüksek olduÄŸu yaÅŸlar 13 - 14 civarıdır. Ergenlik çağındaki hormonal deÄŸiÅŸimler bu durumun sebebidir. Bu yaÅŸlardaki jinekomasti genellikle 6 ay - 2 yıl arasında geriler. Ancak yaklaşık olarak %10'u 17 yaşından sonra kalabilir. 

  • YaÅŸlı erkeklerde: 60 yaşından sonra erkeklerde jinekomasti doÄŸal olarak görülmeye baÅŸlayabilir. Bu yaÅŸlarda testosteron hormonunun azalması bu durumun ana sebebidir. 

​

Bu yukarıda saydığımız durumlar dışındaki bir çok sebep de, erkek vücudundaki östrojen ve androjen hormaonları arasındaki dengeyi bozarak jinekomastiye sebep olur. Bunlar bazı ilaçların kullanımı, böbrek ve karaciÄŸer fonksiyonlarındaki bozukluklar, tiroid bezi fonksiyon bozuklukları ve ender olarak bazı tümörler (testis, akciÄŸer, karaciÄŸer, hipofiz ve böbrek üstü bezleri) sayılabilir. Ancak ÅŸunu önemle vurgulayalım ki, jinekomastilerin yaklaşık % 75'inde herhangi bir neden bulunamaz. 

​

Åžunu da belirtelim ki, ortaya çıkışı 1 yılı aÅŸmış jinekomastilerin ameliyatsız gerileme ihtimali de düÅŸüktür. 

Jinekomasti belirtileri

Jinekomasti, tek ya da 2 memede dokunmada hassasiyet ve aÄŸrının da eÅŸlik edebileceÄŸi büyüme ile kendini gösterir. Ancak gerçek jinekomasti ile ''yalancı jinekomasti'' (adipomasti) dediÄŸimiz ve genellikle kilo fazlalığında görülen memelerde yaÄŸ birikmesi birbirinden ayırt edilmelidir. ''Yalancı jinekomasti''de dokunmada aÄŸrı yoktur ve elle muayenede memeler gayet yumuÅŸaktır. Oysa gerçek jinekomastide meme ucunun altında daha sert ve elastik bir kitle ele gelir. 

Jinekomasti ameliyatı kararı almadan önce neler yapılmalı ?

Jinekomasti ÅŸikayeti ile gelen hastalarda ameliyat kararı almadan önce bu durumun nedeni bulunmaya çalışılmalıdır. Zira nedeni bulunmadan ameliyat edilen jinekomastiler, ana neden ortadan kaldırılmadığı için ameliyattan bir süre sonra tekrarlayabilir ya da bu duruma sebebiyet veren önemli bir hastalık atlanmış olabilir. 

​

Nedenin bulunabilmesi için: Hasta önce muayene edilir ve bazı kan tahlilleri istenir. Hastaya herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığı (besin destekleyiciler ve bitkisel ilaçlar da dahil) ve eÅŸlik eden baÅŸka bir ÅŸikayetinin olup olmadığı sorulur. Vücut geliÅŸtiren bazı kiÅŸilerin kullandığı ''anabolizan steroidler''in de jinekomastiye sebep olabileceÄŸi unutulmamalıdır. Bazı hastalarımızda endokrinoloji konsültasyonu da istemekteyiz. 

​

Her ne kadar ender rastlansa da erkeklerde de meme kanseri görülebildiÄŸi için her 2 memenin ultrasonu ve bazen de mammografisi istenir. 

​

EÄŸer bu yaptığımız tüm muayene, tahlil ve incelemelerde herhangi bir neden bulunamıyorsa, hastaya jinekomasti ameliyatı önerilir. Ancak ÅŸunu da hatırlatalım ki ergenlik çağındaki ve 60 - 65 yaşın üzerindeki erkeklerde doÄŸal olarak görülebilen jinekomastilerin çoÄŸunluÄŸu kendiliÄŸinden gerileyebileceÄŸi için birkaç ay izlenmeli ve hemen ameliyat edilmemelidir. 

​

Kilo fazlalığı olan kiÅŸilerde kilo vermek, yalancı jinekomastinin azalmasını, hatta ortadan kalmasını saÄŸlayabilir.   

Jinekomasti ameliyatı 

Ameliyat stratejisi belirlerken jinekomastinin derecesi, ameliyat tekniÄŸi seçiminde en önemli faktördür. Zira jinekomasti hafif kabarıklıktan çok büyük ve sarkıklığa kadar giden farklı derecelerde görülebilir. Her durumda kullanılacak ameliyat tekniÄŸi ve stratejisi farklı olabilir. Ayrıca gerçek jinekomasti ile adipomasti (yalancı jinekomasti) ayrımının da ameliyattan önce muayene ve ultrasonla yapılabilmiÅŸ olması da önemlidir. 

​

Yalancı jinekomastilerin büyük çoÄŸunluÄŸu sadece liposuction yöntemi ile ameliyat edilebilir ve sadece liposuction kanülünün girebileceÄŸi kadar küçük bir kesi yapıldığından yara izleri hemen hemen hiç görünmez. Gerçek jinekomasti ameliyatları da daima liposuction ile baÅŸlar, bazen sorun tamamen bu yöntemle çözümlenebilir. Ancak eÄŸer meme ucunun altındaki sert-elastik meme dokusu liposuction ile yok edilemiyorsa meme ucunun alt yarısından yapılacak bir kesi ile bu sert meme dokusu cerrahi olarak çıkarılır. Bu durumda kesi izi sadece meme ucunun alt yarısındadır ve yine çok az belli olur.  

 

Daha ileri aÅŸamadaki jinekomastiler ise daha kapsamlı ameliyatlar gerektirebilir. Çok büyümüÅŸ ve sarkmış memelerde hem meme dokusu hem de fazlalık derinin çıkarılması gerektiÄŸinden daha uzun ve görünür yara izleri kalacaktır.

 

EÄŸer meme dokusu cerrahi olarak çıkarıldıysa mutlaka patolojiye yollanır. 

​

Ameliyattan 15 gün öncesinden itibaren kan sulandırıcı ilaçlar alınmamalıdır ( Aspirin, anti-inflamatuar ilaçlar, Omega-3 kapsülleri, vb). Ameliyattan 1 - 2  gün önce de kan tahlilleri istenir. (Bu aÅŸamada istenen kan tahlilleri ameliyat emniyetine yöneliktir ve jinekomastinin nedenlerini saptamak için yapılan kan tahlillerinden farklıdır). Hasta anestezist tarafından da görülür. 

​

Jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında gerçekleÅŸir ve uygulanan cerrahi tekniÄŸe baÄŸlı olarak 1,5 - 3 saat arasında sürebilir. EÄŸer sorun sadece liposuction ile çözülebildiyse dren konmaz. Ancak meme ucunun alt kısmından kesi yapılarak liposuction ile alınamayan sert meme dokusu cerrahi olarak çıkarılmak zorunda kalındıysa hasta genel anesteziden her bir tarafa konmuÅŸ 1 tane dren ile uyanır. Bu drenler içeride kan ve diÄŸer sıvıların birikmemesi yani hematom oluÅŸmaması için konmuÅŸtur. Ameliyat tekniÄŸi ne olursa olsun, hasta genel anesteziden jinekomasti korsesi ya da diÄŸer adıyla jinekomasti atleti giydirilmiÅŸ olarak uyanır. Jinekomasti korsesinin ne amaçla giydirildiÄŸinden daha aÅŸağıda detaylı olarak bahsedeceÄŸiz. 

​

Jinekomasti ameliyatından sonra 1 gece hastanede yatılır. Drenler 2 - 4 gün sonra çekilir. Jinekomasti ameliyatının sonucu ameliyattan hemen sonra görülmeye baÅŸlar. Ancak kesin sonucun ortaya çıkması 2 - 3 ayı bulur. Bu, ödemin tamamen kaybolması ve ve altı boÅŸaltılan derinin kendini toparlaması için gerekli süredir. 

Jinekomasti korsesi neye yarar ?

Jinekomasti korsesi ameliyat sonrasında tercihen hasta genel anesteziden uyanmadan giydirilir. Elastik bir kumaÅŸtan yapılmıştır. Fermuar ya da kopça yardımıyla önden kapanır. Amacı ameliyat bölgesinde kontrollü baskı uygulayarak erken dönemde kanama ve hematomu önlemek, ödemi azaltmak, daha sonraki dönemde de ameliyat bölgesinde ''seroma'' dediÄŸimiz sıvı birikmesini engellemek ve ltı boÅŸaltılan derinin yeni vücut hatlarına uyumunu kolaylaÅŸtırmaktır. Korse, ameliyattan sonra gece - gündüz 1 ay boyunca giyilmelidir. Günlük olarak sadece duÅŸ almak, vs süresince çıkarılabilir. Plastik cerrahın tercihine baÄŸlı olarak fermuar ya da kopçası olmayan jinekomasti atleti ya da sıkılığı ayarlanabilir elastik göÄŸüs bandı da aynı amaçla kullanılabilir. 

Jinekomasti ameliyatı fiyatları 2023

Her plastik cerrah, hasta için öngörülen jinekomasti ameliyatı tekniÄŸinin süresi, ameliyatın yapıldığı hastane, kendi bilgi ve tecrübesine biçtiÄŸi deÄŸer ile ameliyat fiyatını belirler. 

bottom of page