top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıOp.Dr. Cem Zeybek

Kadınlarda saç dökülmesi neden olur ? Nasıl tedavi edilir ?


Aynı zamanda kadınlarda erkek tipi saç dökülmesi olarak da bilinen kadınlardaki saç dökülmesi sanıldığından çok daha yaygındır. Şaşırtıcı görünse de dünyadaki kadınların sadece %45'i hayatları boyunca yoğun saç dökülmesi ile karşılaşmaz. Bu sorun yaşla birlikte artar. 20 - 29 yaş aralığındaki kadınların %12'sinde aşırı saç dökülmesi görülmekte iken 80 yaş ve üzerindeki kadınların %50'si kellik sorunu ile karşılaşmaktadır.


Kadınlardaki kellikte saç köklerinin giderek zayıflaması ve bir süre sonra ''ayva tüyü'' özelliği kazanması söz konusudur. Erkeklerdeki saç dökülmesinin aksine kadınlarda saç köklerinin incelmesi her saçlı deri bölgesinde homojen olarak görülmez ve erkeklerdeki yoğunluğa sahip değildir.


Aşırı saç dökülmesi olan kadınların bir kısmında androjen hormonlarının salgılanma mekanizmasında bozukluk vardır. Eğer saçları dökülen bir kadında aynı zamanda yüzde kıllanma (hirsütizm), akne, adetlerin düzensiz olması, emzirmediği halde memelerden hafif süt akıntısı olması, ve insülin direncinin ortaya çıkması, bu yoğun saç dökülmesinin androjen hormonlarının artışına bağlı olduğunu düşündürür. Ancak şunu da ekleyelim ki, saçları dökülen her kadında androjen mekanizmasında bir bozukluk yoktur. Bu durumda da normal androjen miktarları olduğu halde saç köklerinin androjene duyarlılığının artmış olması söz konusudur. Bu da erkeklerdeki saç dökülmesinin aksine kadınlarda, androjen fazlalığı olmasa bile saç dökülmesi olabildiğini kanıtlamaktadır.


Kadınlardaki saç dökülmesinde genetik faktörlerin rol alıp almadığı henüz tam olarak ortaya konamamıştır.


Aşırı saç dökülmesiyle karşı karşıya olan kadınlar dökülmenin, saç tellerinin yavaş yavaş incelmesiyle başladığını öne sürmektedir. Dökülme alanı saçlı derinin genellikle tam üst ve hafif yanlara doğru olan kısımlarıdır. Erkekelerdeki saç dökülmesinin aksine ön çizgi genellikle korunmuş olup saçların minyatürleşmesi erkeklerdeki kadar belirgin değildir. Ancak bazı kadınlarda çok yoğun saç dökülmesi ve seyrelmesi, saçlı derinin arka kısmı da dahil her tarafında görülmektedir. Bu durum, eğer tıbbi tedavi sonuç vermezse ve saç ekimi kararı alınırsa sorun yaratabilir, çünkü saç ekiminde greftlerin verici alanı olarak kullanılan arka kısımda da dökülmenin yoğun olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum saç ekiminin mümkün olmaması anlamına gelebilir.


Kadınlarda saç dökülmesine karşı tıbbi ya da cerrahi bir tedavi önermeden önce saç dökülmesinin sebeplerini bulmak gerekir. Bu amaçla mutlaka tiroid bezi fonksiyonları, Ferritin ve D vitamini düzeyi gibi saç dökülmesine neden olan diğer faktörler kan tahlili yapılarak araştırılmalıdır.


Şunu da belirtelim ki, hamile veya emziren kadınlarda, hamilelik ve emzirme süresi boyunca geçici saç dökülmesi görülebilir. Hamilelik ve emzirme devam ettiği süre içinde kullanılacak ilaçların kana veya süte karışması ve bu yolla bebeğe de geçme ihtimali olduğu için herhangi bir tedavi uygulanmaz. Hamilelik ve emzirmenin bitmesi beklenir.


Yukarıda belirttiğimiz yüzde kıllanma, akne, adetlerin düzensiz olması, emzirmediği halde memelerden hafif süt akıntısı olması gibi androjen fazlalığı belirtileri var ise total testosteron ve dihidroepiandrosteron hormonlarının da kan düzeyine bakılması tavsiye edilir.


Kadınlardaki saç dökülmesi ve kellik durumunda yukarıda belirttiğimiz testlerin sonucu eğer bir hormonal bozukluğa işaret ederse gerekli hormonal tedavilere başlanır. Ancak kan tahlilleriyle herhangi bir hormonal bozukluk ortaya konamazsa o zaman da saç ekimine karar vermeden önce bazı tıbbi tedavilerin uygulanması yararlı olur. Kadınlarda saç dökülmesine karşı tıbbi tedaviler arasında Minoxidil, saç PRP'si (Trombositten Zengin Plazma), Microneedling (Mikro iğneleme) ve saç mezoterapisi sayılabilir. Kadınlardaki saç dökülmesine karşı etkili bir bitkisel tedavi yoktur.


6 aylık bir tıbbi tedaviden yarar görülmez ise saç ekimi gündeme gelebilir. Ancak kadınlarda saç ekiminin mümkün olabilmesi için bir kulaktan diğer kulağa kadar uzanan ve saçlı derinin arka kısmını kapsayan greft verici alandaki saçların yeterli sıklığa sahip olması gerektiğini de tekrar belirtelim.

269 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page