top of page
Ara
  • Op.Dr. Cem Zeybek

Hyalüronik asit nedir ?


Ameliyatsız güzellik ve estetik uygulamaları içinde hyalüronik asit gitgide daha fazla yer tutuyor. Yalnızca yüz ve dudak dolgusu olarak değil, aynı zamanda retiküle edilmemiş saf hali canlılığını kaybetmiş yüz, boyun, dekolte, kol ve bacak içlerinin mezoterapi ve mezolift uygulamalarında kullanılıyor. Bu uygulamalarda retiküle edilmemiş hyalüronik asit tek başına ya da çeşitli vitaminler, aminoasitler, oligoelementler ve koenzimlerle kombine olarak uygulanmakta ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Hatta birkaç yıldan beri yüksek gam kozmetik ürünlerinin formüllerinde de yer almaktadır. Ancak, kozmetik ürünlerde var olan şeklinin cilt içine enjekte edilmeyip sadece cilt yüzeyine sürüldüğü için cilt bariyerini tam olarak geçemeyip etkisinin çok sınırlı kaldığını da hatırlatmakta yarar var.

Peki cilt görünümünün gençleştirilmesinde bu kadar önemli rolü olan hyalüronik asit nedir ?

Mezolift-Op.Dr.Cem Zeybek

Aslında hyalüronik asit insan vücudunda bağ dokusu, deri ve sinir sisteminde doğuştan beri var olan bir madde. Vücudumuzdaki hyalüronik asidin % 50'si ciltte toplanmış durumda ve cildin nemlenmesi, elastikiyeti ve tonik görünümünde çok önemli rolü bulunuyor. Hyalüronik asit bir sünger gibi görev yapıp kendi molekül ağırlığının 1000 katına kadar su tutabildiği için cildin nemlenmesini sağlamakta ve cilt yüzeyinin düzgünlüğünü sağlayıp kırışıklıkların oluşmasını engellemektedir. Bunun yanısıra ciltteki prokollajen 1 sentezini de arttırarak cildin elastikiyetini ve sıkılığını fazlalaştırdığı ve bu yolla yaşlanma belirtilerini geciktirdiği de kanıtlanmıştır.

Ancak zaman geçip yaşlandıkça ve aynı zamanda güneş, hava kirliliği, sigara gibi etkenlere maruz kaldıkça ciltteki hyalüronik asit miktarı azalmakta ve cildimiz hem daha kuru hale gelip hem de kırışıklıklar ortaya çıkmaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar 50 yaşındaki kadın ve erkeklerin ciltlerindeki hyalüronik asit miktarının çocukluk yaşlarındakinin ancak yarısı kadar olduğunu göstermektedir. Bu nedenle 25 - 30'lu yaşlardan itibaren başlanması önerilen ve cilde yapılan mezolift şeklindeki hylalüronik asit enjeksiyonları bu kaybı telafi edip yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yöneliktir. Daha ileri yaşlarda uygulanan mezolift uygulamalarında ise daha yüksek hyalüronik asit miktarı taşıyan ve çeşitli vitamin, oligoelement, aminoasit, koenzim ve kısa zincirli peptidler ile kombine edilmiş karışımlar ve dolgular ilerlemiş yaşlanma belirtilerini geriletmeyi sağlar.


115 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page